fbpx

Udstilling

Udstillinger på Stevns Folklore Museum

Stevns Folklore Museum er et af Danmarks mindste museer, men har ikke desto mindre tre forskellige udstillingsområder: Folklore, Elverhøj og Kongesalen.

Folklore

Folklore på Stevns Folklore Museum

Den faste udstilling på Stevns Folklore Museum relaterer sig mest til den danske betegnelse folkeminder, da det er den mundtlige overlevering som er central for museets udstilling. Alligevel har vi valgt at benytte ordet folklore, da også den materielle arv har interesse for museet. Ordet folklore henvender sig bredere internationalt, og medvirker til at gøre museet synligt for udenlandske turister.

Museets nuværende faste udstilling omhandler den stevnske folkemindetradition, nærmere bestemt de mest kendte af halvøens sagn, hvor Klintekongen står som områdets nok mest kendte. De lokale sagn udgør således rammen om en udstilling, der løbende vil udvikle sig til også at behandle danske og nordiske folkeminder. Samtidig er ambitionen at udstillingen vil udvikle sig i et internationalt skær gennem paralleller til folkeminder fra udvalgte udenlandske områder.

Sagn med alle sanserne

På museet er der mulighed for at se, føle og sanse udvalgte sagn fra Stevns. I kiggekasserne kan du se ind og opleve scener fra en række af vores yndlings-sagn fra Stevns. Du kan også opleve mosekonens bryg, den gyldne sko fra Kongegraven eller få et indblik i Klintekongens to boliger – hans hule ved Stevns Klint eller kammeret i Skt. Katherina kirke. Følekasserne i hjørnet lader dig stikke hånden direkte i sagnhistoriernes hemmeligheder og føle udvalgte på genstande, der relaterer sig til historierne.

Udstillingen er designet af Cæcilie Else Telling.

Elverhøj

‘Elverhøjs magi’ er et sanseudstillings- og oplevelseslegeområde på Folkemindemuseet. Udstillingen, designet af den lokale designer Cæcilie Telling fra Telling Designs, vil være en opfordring til fantasi og vil give enhver, der kommer ind, mulighed for at forestille sig, hvordan den berømte Elfhøj ser ud indvendigt. Oplevelsesområdet, primært målrettet børn, skal give børn mulighed for at opleve Elverhøj med alle sanser – visuel, lyd og lugt.

Design – Cæcilie Telling

Formidling – Aleksandra Olsen

Illustrationer – Cæcilie Telling og Igor Kryuchkov

Sponsorer:

Udstillingen og legeområdet er realiseret med støtte fra Nordea Fonden og Udvikling Stevns (LAG)

Kongesalen

Kongesalen er et multifunktionelt udstillingsrum, der giver gæster mulighed for at dykke dybere ned i folkeeventyrkendskab gennem vores bibliotek af folkeeventyr, videopræsentationer og midlertidige udstillinger. Der er også mulighed for at tage på folkeeventyrskattejagt med udgangspunkt i Stevns-kortet.

Skiftende udstilling

Den aktuelle midlertidige udstilling fra august 2022 til juni 2023 er den magiske fotoudstilling ‘Væsener fra Stevns’, der præsenterer billeder taget i den stevnske natur af fotograf Christine Louw. Hvert foto er en historie om et naturvæsen, og du kan også læse en historie eller høre væsnerne tale på museet.

Se Christines hjemmeside for insipration til besøg: